top of page

Kokeilussa mobiilirobotilla kuljetettiin valmiita lavoja tuotannosta varastoon.

Matkaa siirrolla oli noin 100 metriä ja lavoja tuli 10–15 minuutin välein. Kokeilussa haluttiin nähdä mobiilirobotin kykyä liikkua ahtaissa tuotantotiloissa. Kokeilu tehtiin Pyhännällä yrityksen tiloissa Oamkin Robotize GoPal400 -mobiilirobotilla.

Eräällä elintarviketehtaalla Pyhännällä kokeiltiin mobiilirobottia käytännössä. Kyseinen robotti on Robotizen GoPal 400, joka kykenee kuljettamaan 400 kilon painoisia EUR-lavoja lava-asemien välillä. Tavoitteena oli esitellä yritykselle, minkälainen mobiilirobotti on oikeassa kohteessa ja miten se kykenee liikkumaan tehtaan ahtaissa tiloissa.

Tehdasympäristö opetettiin robotille ajeluttamalla sitä ympäri tehdasta. Robotti piirsi itselleen kartan alueesta, kartasta siivottiin pois ylimääräiset häiriöt, kuten ihmiset, ja karttaan aseteltiin lava-asemat sekä laturi. Karttaan tehtiin myös alueet, mihin robotti ei saanut mennä. Robotille ei opeteta mitään vakioreittiä, vaan se päättelee joka kerta parhaan reitin itselleen.

Robotti liikutti valmiita lavoja tuotannosta varastoon, joiden välillä oli noin 100 metriä matkaa. Nykyisin työntekijä käy itse viemässä lavan pumppukärryllä varastoon muun työn ohessa. Kokeilussa työntekijä vei lavan pumppukärryllä robotin lava-asemaan, joka nosti sen robotille sopivalle korkeudelle. Napinpainalluksella robotti tuli hakemaan lavan ja vei sen varaston edessä sijaitsevalle lava-asemalle. Oamkin lava-asemat eivät olleet tähän tarkoitukseen parhaat mahdolliset, sillä varaston päässä työntekijän piti käydä tyhjentämässä lava-asema trukilla tai pinoamisvaunulla. Käytännöllisempi ratkaisu olisi laittaa varaston päähän kuljettimella oleva lava-asema, joka tyhjentäisi itsensä pieneen puskuriin. Yritys sai kuitenkin tarvitsemansa tiedon käytettävyydestä ja kehityskohteista, jolla saataisiin toimiva ratkaisu aikaan.

Kuva oikealla - robotti kuljettaa lavaa tehtaalla

 

Tämä oli muihin hankkeen kokeiluihin verrattuna hieman erilainen, koska kokeilussa ei käytetty käsivarsirobottia. Mobiilirobotti voidaan kuitenkin mieltää kollabora-tiiviseksi robotiksi, koska se kykenee toimimaan turvallisesti samassa tilassa ihmisten kanssa.

 

Kokeilua tekivät

Veikko Terho

Aapo Männikkö

Mobiilirobotti siirtää lavoja käytävällä

LAVOJEN SIIRTO MOBIILIROBOTILLA

TUOTANNOSTA VARASTOON

Oulun ammattikorkeakoulun logo
bottom of page