top of page

KONEPALVELUSOVELLUS-

SORVIN PANOSTAMINEN

Kappaleen opetus rannekameralle

Opinnäytetyönä tehtiin kokeilu, jossa Universal Robots panosti Haas-merkkistä sorvia. Laitteiden välille tehtiin kommunikaatioyhteys viiden relekortin avulla, ja sorvin ovea liikuteltiin paineilmalineaarin avulla. Kappaleet olivat sen verran isoja ja leikkuuneste teki tarttujan liukkaaksi, että kolmisormitarttuja olisi ollut tarpeellinen. Työstökoneiden palvelu coboteilla onkin yleistynyt maailmalla merkittävästi ja yritys on vakavissaan harkitsemassa sellaisen hankintaa. 

Oululaiselle konepajalle tehtiin opinnäytetyönä kokeilu vuoden 2019 alussa, jossa Universal Robotsin robotti kymmenen kilon nostokyvyllä valjastettiin palvelemaan sorvia. Nykyään työstökoneiden palvelu on aika arkipäivää robotilla ja tässä yritys halusikin nähdä, miten robotin saisi kommunikoimaan heidän Haas-merkkisen sorvinsa kanssa. Sorvissa ei valitettavasti ollut ethernet-korttia, jota kautta kommunikaation olisi saanut hyvin kattavaksi yhdellä kaapelilla. Sorvissa oli kuitenkin viisi relettä, joita voitiin käyttää input/output -liitäntöinä. 

Robotissa oli kiinni Robotiqin 140 millimetrin avauksella oleva kaksisormitarttuja, johon laitettiin pyöreille kappaleille paremmin sopivat leuat. Lisäksi robotissa oli Robotiqin rannekamera, jolla aihiot poimittiin lavalta. Kuvassa 1 konenäölle opetetaan aihiota. Kaksisorminen tarttuja osoittautui pidemmissä testeissä huonoksi valinnaksi, sillä sen pintaan jää paljon leikkausnestettä, eivätkä aihiot enää pysyneet kiinni. Tarttujan pintoja kokeiltiin myös karhentaa pinnoittamalla, mutta se ei asiaa korjannut. Toimiva ratkaisu olisi varmastikin ollut kolmileukainen tarttuja. Kameran sijaan nykyisin on olemassa myös valmiita ratkaisuja kappaleentuonnin paikoitukseen, joiden avulla tuotteet saadaan liikuteltua koko tuotannon läpi, esimerkiksi Easy Roboticsin ProFeeder. 

 

Kuva vieressä, kappaleen opetus rannekameralle 

 

Yrityksellä heräsi kova kiinnostus robotin hankintaan ja takaisinmaksuajaksi laskettiin vain noin kymmentä kuukautta! Hankinta on kiinnostanut, mutta tuolloin ei ainakaan suoraan ollut tuotetta robotin käytettäväksi. Mietinnässä on ollut robotin lisäksi myös kokonaan uusi tuote, jota robotilla voitaisiin tehdä. Vanhoja tuotteita ajatellen nykyisin on suuremmalla nostokyvyllä olevia kollaboratiivisia robotteja, jotka laajentaisivat robotilla tehtävien tuotteiden valikoimaa. Koronaviruksen tuoma epävarmuus on kuitenkin viivästyttänyt hankinnan tekoa. 

Oulun ammattikorkeakoulun logo
bottom of page