top of page

Kokeilun tarkoitus oli ehkä enemmänkin esitellä yritykselle robotiikan kykyjä, jotta he pystyvät miettimään tuotannon automatisointia tarkemmin. Automatiikka ja robotiikka oli uutta yritykselle. Robotti kävi buffereista hakemassa tyhjän pikarin ja kannen, täytti pikarin peristalttisen pumpun avulla, vei palettiin ja lopuksi painoi kannen paikoilleen. Kokeilu herätti paljon kiinnostusta yrityksessä, ja yhteistyö oppilaitoksen kanssa tulee varmastikin jatkumaan tulevaisuudessa. 

Oululaisessa vihanneshävikin vähentämiseen erikoistuneessa yrityksessä haluttiin kokeilla smoothiepikareiden täyttöä robotilla. Nykyisin ihminen täyttää pikarit kauhalla ja se vie päivästä aikaa 1–2 tuntia. Yritys antoi melko vapaat kädet kokeilun suunnitteluun ja ainoa määrittelevä tekijä oli saavi, jossa smoothie valmistettiin. Oamkilla on aikaisempaa kokemusta hieman samantyylisestä sovelluksesta, jossa robotti rakennettiin kaatamaan virvokkeita juhliin. 

 

Pikarit ja niiden kannet tulivat erillisissä torneissa. Pikarinerotteluun sovellettiin Thingiversestä löytynyttä mallia. Robotti vei tarttujan erottelijan alle ja antoi UStepper-mikrokontrollerille käskyn toimia ja pudottaa yhden pikarin tornista. Seuraavaksi robotti haki alipainetarttujan avulla kannen viereisestä painovoiman avulla toimivasta kannenerottimesta. Tämän jälkeen robotti vei pikarin peristalttisen pumpun luo, joka pumppasi pikarin täyteen smoothieta. Peristalttinen pumppu, eli ”lutkupumppu” on hygieeninen, sillä pumpattava tavara koskee ainoastaan elintarvikekelpoiseen letkuun. Täyttöpisteessä oli kapasitiivinen anturi, joka tunnisti nestepinnan tason, mutta ei välittänyt pikarin muovista. Pikarin täytön jälkeen robotti vei pikarin paletille ja painoi kannen kiinni. 

 

Robottisolu herätti paljon mielenkiintoa yrityksessä. Vain tätä käyttötarkoitusta varten robotti ei ole kannattava, mutta oppilaitosyhteistyön jatkuessa voidaan käyttökohteita kehittää uusiakin. Robotti on hyvällä suunnittelulla todella yksinkertainen siirtää toiseen tehtävään, jolloin sen takaisinmaksuaikaa saadaan lyhennettyä merkittävästi. Kokeilua tehtiin puhtaasti hankehenkilökunnan voimin. 

SMOOTHIEN PAKKAUS ROBOTILLA

Oulun ammattikorkeakoulun logo
bottom of page