top of page

Acerca de

COBOTIIKKA

Cobotit ovat pieniä yhteistoiminnallisia robotteja, jotka on suunniteltu tekemään työtä turvallisesti ja joustavasti ihmisen kanssa. Ne ovat monikäyttöisiä, koska pienikokoisina niitä on helppo liikuttaa paikasta toiseen ja ohjelmoiminen on yksinkertaista.  

LAVOJEN SIIRTO MOBIILIROBOTILLA

TUOTANNOSTA VARASTOON

Kokeilussa mobiilirobotilla kuljetettiin valmiita lavoja tuotannosta varastoon. Matkaa siirrolla oli noin 100 metriä ja lavoja tuli 10–15 minuutin välein. Kokeilussa haluttiin nähdä mobiilirobotin kykyä liikkua ahtaissa tuotanto-tiloissa. Kokeilu tehtiin Pyhännällä yrityksen tiloissa Oamkin Robotize GoPal400 -mobiilirobotilla.

Mobiilirobotti siirtää lavoja käytävällä
Anchor 1
Nykyinen puskuri rieskan laatikoinnille
Hankkeen juliste ja kokeilussa laatikoinnissa käytetty robotti

RIESKAN LAATIKOINTI COBOTILLA

Kokeilussa oli tarkoitus tutkia, miten pussituskoneelta tulevat rieskat saataisiin laatikoitua automaattisesti. Nykyisin joku linjaston työntekijä käy tekemässä käsin laatikointia muun työn ohessa. Kokeilu oli hyvin haastava, eikä toimivuutta päästy kokeilemaan todellisissa olosuhteissa. Ratkaisussa robotti liikuttelee rieskojen sijaan laatikkoa kuljettimen päässä, jolloin rieskat tippuisivat painovoimaisesti oikealle paikalleen. Kokeilu tehtiin yhdessä RoboEdu -täydennyskoulutusryhmän kanssa. 

RUUVAUS ROBOTILLA KOKOONPANOSSA

Kollaboratiivisella robotilla kokeiltiin ruuvaustehtäviä osana yrityksen tuotantolinjaa. Robotin käsivarteen liitettiin automaattisella ruuvinsyötöllä oleva ruuvari, joka mahdollisti nopean tahtiajan. Tahtiajassa pysyminen on linjaston kannalta tärkeää, ettei tuotanto hidastu. Ruuvaus onnistui hyvin, mutta lopulliseen ratkaisuun kannattaisi ottaa mukaan konenäkö ruuvinreikien paikoittamiseksi ja virhetilanteiden vähentämiseksi. 

Kollaboratiivinen robotti ruuvaa tuotantolinjassa metallia

SMOOTHIEN PAKKAUS ROBOTILLA 

Kokeilun tarkoitus oli ehkä enemmänkin esitellä yritykselle robotiikan kykyjä, jotta he pystyvät miettimään tuotannon automatisointia tarkemmin. Automatiikka ja robotiikka oli uutta yritykselle. Robotti kävi buffereista hakemassa tyhjän pikarin ja kannen, täytti pikarin peristalttisen pumpun avulla, vei palettiin ja lopuksi painoi kannen paikoilleen. Kokeilu herätti paljon kiinnostusta yrityksessä, ja yhteistyö oppilaitoksen kanssa tulee varmastikin jatkumaan tulevaisuudessa. 

Robotti täyttää smoothie pikareita
Kappaleen opetus rannekameralle

KONEPALVELUSOVELLUS - 

SORVIN PANOSTAMINEN

Opinnäytetyönä tehtiin kokeilu, jossa Universal Robots panosti Haas-merkkistä sorvia. Laitteiden välille tehtiin kommunikaatioyhteys viiden relekortin avulla, ja sorvin ovea liikuteltiin paineilmalineaarin avulla. Kappaleet olivat sen verran isoja ja leikkuuneste teki tarttujan liukkaaksi, että kolmisormitarttuja olisi ollut tarpeellinen. Työstökoneiden palvelu coboteilla onkin yleistynyt maailmalla merkittävästi ja yritys on vakavissaan harkitsemassa sellaisen hankintaa. 

Kaksi aikuista katsoo papereita työtilassa

PISTEHITSAUKSEN TOTEUTUS YHTEISTYÖROBOTILLA 

Peltitarvike Oy on Suomen merkittävin kattokaivojen ja linjakuivauskourujen valmistaja ja alan markkinajohtaja. Yrityksessä toteutetun kokeilun tavoitteena oli erään tuotteen hitsaus yhteistyörobotilla. Työssä käytettiin Omronin TM12 yhteistyörobottia, joka noutaa palletointi pöydältä tuotteen vie sen pistehitsauskoneelle ja antaa ohjelman kautta käskyn pistehitsauskoneelle hitsauksesta. Robotti hitsaa pistehitsauskoneen kautta yhteensä 14 hitsipistettä tuotteelle.

bottom of page